Zencommerce Nedir?

Son zamanlarda bulut tabanlı e-ticaret altyapılarının artmasıyla gözüme çarpan çözümlerden biri de Zencommerce. Peki Zencommerce nedir? Kısaca bakalım.

Son 2 yıldır Shopify’ı yakından takip ediyorum. Kullanan firma sayısı olarak Shopify, dünyadaki tüm rakiplerinden açık ara önde. 400 binden fazla işletme Shopify altyapısı üzerinden e-ticaret yapıyor. Zencommerce ise şu anda 10 binden fazla mağazaya destek verdiğini belirtiyor.

Zencommerce’i de Shopify ile ortak ve farklı yönleriyle karşılaştırarak açıklamak en uygunu olacak diye düşünüyorum.

Zencommerce nedir

 

Buluta geçerek sunucu maliyetinden kurtulun

Öncelikle Zencommerce’in en büyük avantajı, Shopify ve diğer bulut tabanlı çözümler gibi sizi sunucu masrafından, daha da önemlisi sunucuyu kurmak, yönetmek gibi dertlerden kurtuluyor.

Dedike sunucu kiraladığınızda belki ilk bir kaç sene sorun olmuyor ama daha sonra bu sunucuyu güncellemek ya da sitenizi başka bir sunucuya taşımak ciddi sorun olabilir. Sunucunuzu güvenli tutmak bile başlı başına zor bir iş olabiliyor.

Hangi altyapıyı seçerseniz seçin, e-ticarete küçük bir ekiple yeni başlıyorsanız artık hep bulut tabanlı bir çözüm öneriyorum. Hem altyapı ile zaman kaybetmeyip hemen satışa başlayabilir hem de ilerleyen dönemde kazandığınız esneklik ile büyümeye odaklanabilirsiniz.

Mobil e-ticaret artık bir öncelik

Artık sadece trafiğin büyük çoğunluğu mobilden gelmiyor, aynı zamanda e-ticaret satışlarının da büyük oranı mobil trafikten gelmeye başladı.

Mobilin, akıllı cep telefonlarının her geçen gün daha fazla kullanıldığı dünyada, mobilden daha az satış olacak diye hepimiz korkmuştuk. Sonuçta çok daha dar (ekran) alanda ürünlerinizi sunup satın alma deneyimini sunmak gerekiyor.

Neyse ki tam tersi oldu. Doğru kullanıcı deneyimini sunabilen firmalar satışlarını daha da artırdı. Kullanıcılar mobilden de alıyor, hatta her geçen gün daha da fazla!

Zencommerce tam mobil uyumlu olarak geliyor. Google’un da dikkat ettiği bu nokta artık günümüzde olmazsa olmaz bir özellik.

Sosyal medya ve pazaryerleri ile satış kanallarınızı artırın

Zencommerce, Shopify gibi Facebook üzerinden mağaza açmanıza izin veriyor. Alternatif kanallar oluşturabiliyor olmak avantaj.

Shopify ise Facebook’un yanında Amazon, eBay gibi büyük pazaryerleri üzerinden satışı da destekliyor. Zencommerce’in ise Türkiye’deki işletmeler için daha önemli olan N11 ve Gittigidiyor pazaryeri entegrasyonlarını sunması büyük bir artı.

Lüks veya niş alanda konumlanmış markanız veya ürünleriniz varsa kendi siteniz ve sosyal medyayı kullanırken, sepet değeri düşük, bilindik ürünleri satıyorsanız pazaryerlerine girerek satışlarınızı katlayabilirsiniz.

Pazaryerleri, sizi en büyük maliyet kalemini oluşturan yeni müşteri kazanım maliyetinden kurtarıyor. Markanıza zarar vermeyecekse ciddi olarak değerlendirmenizi öneririm.

Zencommerce messenger

Arama motoru optimizasyonu (SEO) ile reklam maliyetlerinizi düşürün

İster bulut tabanlı olsun ister kurulumlu olsun yeni nesil e-ticaret çözümlerinin en büyük avantajı SEO kurallarına uygun geliştirmelerin yapılmış olması ve gerektiğinde güncellemelerin otomatik gelmesi.

Kendi e-ticaret yazılımınızı yazdığınızda ise sürekli SEO trendlerini takip edip uygulamak için ayrı bir efor harcamanız gerekecek.

Zencommerce’de ana SEO konuları hazır geliyor. Hala size yön gösterecek bir SEO uzmanına ihtiyacınız olabilir ama en azından teknik altyapı hazır olacak.

Türkiye şartlarına uyum size zaman kazandıracak

Sık sık güncellenen e-ticaret mevzuatı, ödeme sistemleri gibi Türkiye şartlarına uyum sağlayabilen e-ticaret çözümü bulmak kolay değil.

Zencommerce güncel mevzuata uygun bir çözüm sunuyor. Bu açıdan Shopify dahil, yabancı rakiplerine göre bir avantaj yakalıyor.

Ayrıca burda bir ofisinin olması ve Türkçe’yi desteklemesi de ikinci bir avantaj. Shopify’ı her ne kadar Türkçeleştirmek mümkün olsa da Türkiye’ye özel bir ekibi olmadığından çok ufak nüans farkları zaman zaman oluşabiliyor.

Müşteri hizmetlerinin Türkiye’de olması da güzel. Ama şu an için hafta içi 8:00-17:00 arası hizmet veriyor. 7/24 işleyen bir e-ticaret altyapısı sağlayan bir firmanın müşteri hizmetlerinin de daha geniş çalışma saatleri olmasını beklerim. En azından haftasonu da gündüz hizmet verebilmeli.

Zencommerce Müşteri Hizmetleri
Tel: +90 216 709 1139
E-mail: destek@zencommerce.com

Türkiye’deki kargo şirketlerini destekliyor olması da kargo takip entegrasyonlarının daha kolay olacağı anlamına geliyor.

Ödeme sistemi olarak Shopify, Türkiye’de Garanti POS ve PayU desteklerken, Zencommerce PAYTR, iyzico ve banka sanal POS’larını destekliyor. Bu açıdan Zencommerce daha fazla seçenek sağlıyor diyebilirim.

Zencommerce nedir sorusunun en kısa cevabı, Türkiye şartlarına uyumlu bulut tabanlı e-ticaret altyapısı diyebiliriz.

Uygulama mağazası ve temalar ile farklılaşın

Shopify gibi Zencommerce de uygulama mağazasına sahip. Eklentiler ve temalar alıp kurabiliyorsunuz.

Eklenti seçenekleriniz Shopify’dan biraz daha az ama yeterli olacağını düşünüyorum. Zira Shopify’da da hiç bir eklenti satın almadan e-ticaret sisteminizde istediğiniz bir çok özelliğe sahip olabiliyorsunuz.

Tema olarak da bir eksiklik hissetmezsiniz. Zira, neredeyse tüm e-ticaret çözümlerinin temaları birbirine benziyor. Önemli olan kullanıcı deneyimini verimli kurgulamak.

Zengin fonkisyonlar en uygun fiyata geliyor

Fiyat olarak Zencommerce’in kampanyalı başlangıç fiyatı (Yıllık 999 TL’den 320 TL’ye), Shopify’dan daha ucuz. Tek dezavantajı aylık yerine yıllık ödeme yapılıyor olması.

Ürün sayısı, trafik hacmi gibi limitleri olsa da bu limitler yeterince yüksek. Başlangıç paketlerinin içeriği oldukça tatmin edici.

Zencommerce’in fiyat açısından en büyük artısı, satış başından komisyon almaması. Shopify’da satıştan da komisyon veriyorsunuz ve seçtiğiniz ödeme yöntemine göre %3’ten başlıyor. Zencommerce’de ise yıllık ücreti verdikten sonra başka bir maliyetiniz yok. Bu açıdan hesaplandığında satışı iyi olan firmalar için aradaki fiyat farkı çok daha açılıyor.

İçeriğini gözönüne aldığımda, Zencommerce piyasadaki en uygun fiyatlı çözümlerden biri diyebilirim.

Zencommerce gelecek vaadediyor

Zencommerce’i henüz aktif olarak deneme şansım olmadı. Türkiye’de olması bence önemli bir avantaj. Ödeme sistemleri, teslimat firmaları ve N11, Gittigidiyor entegrasyonları, satıştan komisyon vermiyor olmanız bence en büyük artıları.

Bunun yanında referansları biraz zayıf buldum. Sitede şu anda 30 civarı referans gösterilmekte. Son dönemdeki yoğun reklamının sonucunda yeni müşteriler kazanacağını tahmin ediyorum.

Zencommerce nedir kısaca özetlemeye çalıştım. Özellikle küçük işletmeler, e-ticarete yeni adım atan firmalar için değerlendirilebilecek sistemlerden biri. Ek sorularınızı yorumlara yazarsanız sevinirim.

Paylaş, keyfine var!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.